karosszéria javítás Pápa, karosszériajavítás, Ferdi Autó

Tudnivalók közlekedési baleset esetére

Senki nem tudhatja, mikor lesz részese egy közlekedési balesetnek. Nem elég jól vezetni, sajnos mások is közlekednek, így előfordulhat, hogy vétlen félként esik áldozatul. Ha épségben megússza, autója akkor is kárt szenved. Nem öröm ez, ennek ellenére jó felkészülni legalább azzal, hogy tudja mit kell tenni.

Mindig legyen baleseti bejelentő lap az autóban! Általában a biztosító társaságok küldenek a kötelezőnk megkötésekor, egyébként lehet venni az írószerboltban.

Mikor kell rendőrt hívni?

Az első és a legfontosabb arról meggyőződnie, hogy történt-e személyi sérülés, mert ha igen, akkor kötelezően rendőrt és mentőt kell hívni! Ilyenkor a baleseti helyszínt változatlanul kell hagyni, még akkor is, ha a sérült járművek akadályozzák a forgalmat. Ajánlott a rendőrség értesítése akkor is, ha nincs személyi sérülés, de külföldi, vagy közüzemi feladatokat ellátó járművel (pl. autóbusz) karamboloztunk. Egyéb esetben viszont csak akkor értesítse a hatóságot, ha a felelősség elismerésével kapcsolatban nem jutnak egyetértésre.

Mit tesz a rendőr?

Azzal érdemes kalkulálni, hogy a rendőri intézkedés mindig eljárást von maga után, és ez plusz büntetést jelent a vétkes félnek.
ha például ráfutásos balesetet okoztunk, de nem ismerjük el – arra hivatkozunk, hogy a másik autós miatt (vészfékezett, hirtelen megállt , nem indexelt ) következett be az ütközés -, akkor a kiérkező rendőrök nem csak a hátulról „érkezőre” hárítják a felelősséget, de fel is jelenthetik. (relatív gyorshajtás, követési távolság be nem tartása ) Rendőrök nélkül, az egyértelmű felelősség elismerésével ez utóbbi kiküszöbölhető, és jöhet a papírok kitöltése.
Kisebb ütközéseknél, koccanásoknál, amikor nem kérnek rendőri helyszínelést, akkor nem is fontos a baleset utáni állapot megőrzése, azaz ilyenkor lehetőség szerint álljanak félre a gépkocsikkal, hogy ne zavarják a forgalmat. Manapság szinte mindenkinek van mobiltelefonja, amiben fényképező funkció is található, így előtte készítsen néhány felvételt a baleset utáni állapotról.

A bejelentőt pontosan töltsék ki!

A baleseti bejelentőt pontosan töltsük ki, később a biztosítónál kapott kárbejelentőt is ez alapján fogja kitölteni. Egyik-másik biztosító kárbejelentőjére olyan adatokat is kell írnunk, ami a baleseti bejelentőn nem szerepel. Például a másik autó színe, és bármily hihetetlen, az emberek többsége elfelejti. Erre is jó az elkészített fotó.
Ha megvagyunk, az aláírás mellé a vétkes fél írja oda: felelősségem elismerem.

Ha járóképes az autónk akkor ezek után elhagyhatják a helyszínt. Ha nem, akkor bizony tréler kell. Valamelyik ismerős telefonjában biztos ott lapul egynek a szám, vagy épp egy karosszéria lakatos szakemberé, aki ajánl, vagy épp le is telefonálja, hogy induljon el értünk.
És már nincs is más dolga a károsultnak, mint bevinni-, bevitetni az autót egy karosszéria javítással foglalkozó szervizbe. Az ügyfélnek nem kell semmi mást intézni, hisz ott kitöltik az összes szükséges papírt, lejelentik a kárt a biztosítónak, elintézik a kárfelvételt, intézik a bontott, utángyártott, gyári alkatrészek rendelését, a számlázást a biztosító felé, (ha nincs casco az autón és mi voltunk a károkozók akkor bizony az nekünk készül ) és végül a megjavított autót kell átvennie.

Nálunk így történik.

Küldje el üzenetét, kérdését!

reCAPTCHA is required.